Kubai Psilocybe (Psilocybe cubensis)

A kubai pszilocib (Psilocybe cubensis) egy pszilocibint és pszilocint tartalmazó pszichedelikus gombafaj. A kopasz sasokat „gombának” nevezik, és gyakran „varázslatos” vagy „varázslatos” gombának is nevezik. Minden kopasz sas a nyakörv családjába tartozik, és a világ minden táján nő. A kubai kopasz sas ennek a gombának a legnagyobb faja, és a „kubai” neve ellenére az egész világon elterjedt. Ezt elsősorban felfedezőjének, Franklin Summer Earle -nek köszönheti, aki először fedezte fel és írta le a gombát 1906-ban Kubában.

Psilocybe cubensis v příroděJóval az 1906-os felfedezés előtt azonban a kopasz sasok ismerték az ősi mexikói törzseket, amelyek ezeket a gombákat használták gyógyító szertartásaikhoz ( a kopasz sasok újkori történetéről itt olvashat bővebben ). Az indián sámánok szent gombáikat felhasználva más világokba léptek, hogy megszerezzék a szükséges információkat, tanuljanak, meggyógyítsák törzsük tagjait, és felfedezzék az eddig fel nem fedezetteket. A nyugati utazók és felfedezők mexikói törzsekkel való találkozásainak köszönhetően a múlt században gyorsan elterjedtek ezekről a gombákról szóló ismeretek a nyugati országok lakosságában, ahol a tudományos kutatás iránt érdeklődtek.

A modern pszichológia és az orvostudomány hamar felismerte ezekben a varázsgombákban rejlő hatalmas lehetőségeket, hogy képesek gyógyítani az eddig gyógyíthatatlan betegségeket és mentális egészségügyi problémákat. Segíthet a rák és más gyógyíthatatlan betegségek végső stádiumában lévőknek, ahol segít lelkileg megbirkózni a beteg közelgő halálával. Egy másik lehetséges terápiás alkalmazás a Horton-szindrómában szenvedő betegek megsegítése – ezek halmozott, időszakos fejfájások (ún. Cluster fejfájás ), amelyeket nehezen tolerálnak. Okuk ismeretlen, és a teljes népesség mintegy 0,1%-át érinti, különösen a férfiakat. Eddig nem találtak hatékony gyógymódot ezekre a kínzó fájdalmakra. Nála van a Psilocybe cubensis gomba, amely jelen esetben csodaként hat és rendszeres kis mennyiségben történő fogyasztása megkönnyebbíti a betegeket.

A kopasz sasok másik terápiás alkalmazása a szenvedélybetegségek kezelése. A legújabb kutatások pozitív hatást mutattak a különféle függőségek, különösen az alkohol és a kemény drogok megszabadulására. Az alkoholfüggő betegek a kopasz sasok rendszeres beadása után a csökkent sóvárgás jeleit mutatták, és elkezdtek többet gondolkodni szokásuk ártalmasságán és jövőbeli életükre gyakorolt hatásán. Világszerte sokan elismerik ezeknek a gombáknak számos egyéb terápiás jótékony hatását is, különösen, ha önfejlesztésre és spirituális növekedésre használják őket – itt elérkeztünk az ősi sámánizmushoz, amely a spirituális fejlődést is az élet egyik útjaként kereste.